Wednesday, March 23, 2011

Continuous Integration – Συνεχής Ολοκλήρωση

Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες τεχνικούς και επιστημονικούς ορισμούς για τη σημασία της συνεχής ολοκλήρωσης και τη θέση που κατέχει ανάμεσα στις agile πρακτικές. Για παράδειγμα, ένας αρκετά απλουστευμένος όρος, είναι: «Οι ενέργειες που γίνονται από τους developers σε καθημερινά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε οι αλλαγές που κάνουν στο λογισμικό να ενοποιούνται / ολοκληρώνονται με το υπόλοιπο λογισμικό αυτοματοποιημένα και γρήγορα». Θεωρώ, ωστόσο, ότι πέρα από τους τεχνικούς όρους, η εφαρμογή μιας τέτοιας πρακτικής από μία ομάδα ανάπτυξης λογισμικού στηρίζεται στην κουλτούρα ότι από την πρώτη (1η) ημέρα ενός project  / προϊόντος αυτό θεωρείται ένα ζωντανό και παραγωγικό σύστημα το οποίο βρίσκεται σε πλήρη χρήση από τους τελικούς χειριστές. Αντί, δηλαδή να αντιμετωπίζεται η εγκατάσταση του συστήματος ως ένα γεγονός στο μακρινό και αβέβαιο μέλλον, υιοθετείται η αντίληψη ότι είναι ήδη σε παραγωγική λειτουργία και οι συμπεριφορές της ομάδας προσαρμόζονται ανάλογα.
Άνθρωποι, σαν κι εμένα, παθιασμένοι με τις agile πρακτικές είναι λάτρεις της παραπάνω προσέγγισης διότι αναγνωρίζουμε ότι ένα σύστημα στη διάρκεια της ζωής του θα περάσει πολλές παραπάνω ώρες σε παραγωγική λειτουργία παρά σε διαδικασία ανάπτυξης. Η ομάδα, εξάλλου, συνηθίζει πολύ γρήγορα στην ιδέα ότι όλες οι αλλαγές στον κώδικα γίνονται σε ένα πλήρως παραγωγικό περιβάλλον.
Η υιοθέτηση και η τήρηση, ωστόσο, μίας κουλτούρας παραγωγικής ετοιμότητας δεν είναι εύκολη και απαιτεί κάποιες «θυσίες». Χρειάζεται καταρχάς απόλυτη πειθαρχία, από όλα τα μέλη της ομάδας σε συγκεκριμένες ενέργειες από την πρώτη ημέρα έναρξης του project. Επιπρόσθετα, δε θα είναι λίγες οι φορές που μπροστά στο βωμό της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων η ομάδα θα βρεθεί στον πειρασμό να καθυστερήσει την επένδυση σε ποιοτικό και παραγωγικό λογισμικό. Όσοι όμως καταφέρουν και επενδύσουν στην κατεύθυνση αυτή, θα μπορούν να απολαμβάνουν συστήματα, εύκολα στην εγκατάσταση, στα οποία μπορούν να κάνουν αλλαγές χωρίς φόβο, και θα είναι σε θέση να απαντούν άμεσα στις ανάγκες των πελατών τους γρηγορότερα από τον ανταγωνισμό.
Η συνεχής ολοκλήρωση, λοιπόν, είναι μία agile πρακτική που βοηθάει τις ομάδες λογισμικού να πετύχουν τα παραπάνω.


Τι χρειάζεται όμως για να εφαρμοστεί ένα σύστημα συνεχής ολοκλήρωσης; Δεν αρκούν μόνο τα εργαλεία ή μόνο οι άνθρωποι. Είναι από τις agile πρακτικές που και τα δύο πρέπει να δέσουν αρμονικά για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Συνοπτικά παρουσιάζονται τα απαραίτητα συστατικά για να «δέσει το γλυκό».

  • Ένα Source Code Repository : Ένα κεντρικό σημείο (μία μεγάλη δεξαμενή) στο οποίο τηρείται ο κώδικας μαζί με όλο το ιστορικό του, τις αλλαγές που έχουν γίνει, πότε και από ποιον, και φυσικά ποιο project αφορούν. 
  • Μία σωστά ορισμένη διαδικασία check-in (commit) : Είναι η διαδικασία που πρέπει να τηρείται πριν την οριστικοποίηση των αλλαγών από κάθε developer. Ένα τυπικό παράδειγμα φαίνεται στο παρακάτω σχήμα 

  • Μία αυτοματοποιημένη διαδικασία build (αυτόματη δημιουργία δηλαδή εκτελέσιμου συστήματος – αυτό που θα πάρουν οι τελικοί χειριστές) : Αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνεχούς ολοκλήρωσης. Ένα σωστά ορισμένο αυτοματοποιημένο build πρέπει να μεταγλωττίζει τον κώδικα (compile), να εκτελεί όλα τα tests και βασικά να κάνει ότι θα έκανε χειροκίνητα ο αρμόδιος developer για να παράγει το τελικό εκτελέσιμο. Το κλειδί είναι η ελαχιστοποίηση της εμπλοκής του ανθρώπινου παράγοντα. Όσο λιγότερο εμπλέκονται οι άνθρωποι σε αυτή τη διαδικασία τόσο το καλύτερο. Εξίσου σημαντική είναι η ταχύτητα. Δεδομένου ότι το αυτοματοποιημένο build θα «τρέχει» πολλές φορές την ημέρα θα πρέπει να μη διαρκεί πάνω από δέκα (10) λεπτά ή πάνω από πέντε(5) για μικρά projects.

  • H προθυμία και η δέσμευση της ομάδας να δουλεύει σε μικρά κομμάτια: Αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχημένη εφαρμογή της συνεχής ολοκλήρωσης και χωρίς αυτή όλα τα παραπάνω είναι ανούσια. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι ο κάθε developer δεν περιμένει να οριστικοποιήσει τις αλλαγές του στο τέλος κάθε ημέρας ή ακόμα χειρότερα στο τέλος της εβδομάδας. Κάθε μικρή, αξιοποιήσιμη και ελεγμένη αλλαγή χρειάζεται να οριστικοποιείται (commit) άμεσα για να απολαμβάνει η ομάδα όλα τα θετικά της συνεχής ολοκλήρωσης.



Ποια είναι όμως τα οφέλη της συνεχής ολοκλήρωσης στους συναδέλφους που δεν ανήκουν στην ομάδα ανάπτυξης και πως αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από έναν οργανισμό; Ενδεικτικά αναφέρω τα πιο εμφανή και σημαντικά:
  • Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γνωρίζουν ποια ζητήματα (issues) έχουν αντιμετωπιστεί σε ποιο build. 
  • Όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν εικόνα για την ποιότητα και τα αποτελέσματα των ελέγχων που υπάρχουν σε ένα σύστημα, καθώς και για πλήθος ποιοτικών αποτελεσμάτων.
  • Πάντα υπάρχει διαθέσιμη, μία σταθερή έκδοση για έλεγχο, προς επίδειξη σε πελάτες, χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση της ομάδας ανάπτυξης, όποτε προκύπτει ανάλογη ανάγκη
  • Αυξάνεται το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς απέναντι στο προϊόν εφόσον υπάρχει διαφάνεια στις αυτοματοποιημένες διαδικασίες ανάπτυξης και ελέγχου του συστήματος.

Σε επόμενα Blog θα αναφερθώ στις πολλές δυνατότητες επέκτασης της συνεχής ολοκλήρωσης αλλά και σε άλλες agile πρακτικές.

Thursday, March 17, 2011

Μια μέρα... στον ΟΠΑΔ...

Ως υπεύθυνοι γονείς, με την έλευση του δεύτερου γιου :-), σπεύσαμε σχετικά γρήγορα να του βγάλουμε βιβλιάριο ασφάλισης στο δημόσιο. Έχοντας κάτι αμυδρές αναμνήσεις από την προηγούμενη φορά που χρειάστηκε να κάνω κάτι τέτοιο αποφάσισα να πάω στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΑΔ. Αρχικά, οπλιστηκα με υπομονή ( αν και αρκετά κλισέ - είναι αλήθεια ),πήρα μαζί μου ότι έγγραφα θεωρούσα ότι χρειαζόμουν και στη συνέχεια χωρίς να πιο καφέ (με το σκεπτικό ότι δε χρειάζεται να ενισχύσω τα νεύρα που πιθανότατα θα ενεργοποιούνταν εκεί) ξεκίνησα. 

Ο ΟΠΑΔ ανοίγει για το κοινό στις 08:00 π.μ. κι ως σωστός επαγγελματίας είπα να πάω λίγο νωρίτερα για να μην αργήσω στην εργασία μου. Έφτασα εκεί στις 07:40 και ανέβηκα γρήγορα - γρήγορα τα σκαλιά του κτιρίου. "Θα μαι μόνος μου", σκέφτηκα, "άντε άλλοι 2-3 κακόμοιροι που μέσα στη βροχή ξύπνησαν νωρίς"!!! Με το που έφτασα στην αιθουσα συνάντησα ένα αρκετά μεγάλο πλήθος συμπολιτών μου να κοιτάζουν ένα πρόχειρο χαρτί κι άλλον έναν να προσπαθεί να διαβάσει τα ονόματα που ήταν γραμμένα σε αυτό. Για να μην πολυλογώ, τελικά δεν ήμουν από τους πρώτους! Το χαρτί / η λίστα περιλάμβανε τα ονόματα αυτών που είχαν έρθει πρίν από μένα και την ώρα που είχα φτάσει έπαιρναν αριθμό προτεραιότητας. Αφού έκανα το ίδιο - έγραψα το όνομά μου - μετά από 15' πήρα κι εγώ τον αριθμό μου... πενηντα οκτώ (58). Πριν προλάβω να καθήσω σε μία καρέκλα ένας μαινόμενος κύριος άρχισε να τα βάζει με αυτόν που διάβαζε τα ονόματα, ο οποίος ήταν απλός πολίτης. Αφού πέρασαν 10' και λύθηκαν οι όποιος παρεξηγήσεις τα πνεύματα ηρέμησαν. Οι πρώτοι υπάλληλοι εμφανιστηκα και αρχισαν να εξυπηρετούν το κοινό. Σε ένα άλλο γκισέ ο υπολογιστής που συνδέεται με την οθόνη των αριθμών εξυπηρέτησης boot-άρει. Windows 98 βλέπω στην οθόνη και νομίζω ότι έχω γυρίσει καμιά 10άριά χρόνια πίσω!! Μετά από λίγο μήνυμα του CheckDisk!! Βγαίνει ο υπάλληλος από το γραφείο, ξαναμπαίνει.. τα ίδια. Τελικά μετά από 3 επανεκιννήσεις τα νούμερα εμφανίστηκαν. Ουφ... πάει και αυτό...

Τα νούμερα άρχισαν να κυλούν... βασανιστικά αργά... 
08:30πμ: Είμαστε ακόμα στο 13... Αναρωτιέμαι αν τελικά θα προλάβω να εξυπηρετηθώ μέχρι τις 13:30 που λειτουργεί η υπηρεσία. 

08:55πμ: Κάπως έχει βελτιωθεί η κατάσταση στα νούμερα, αλλά οι εξαγριωμένοι πολίτες που καταφτάνουν πληθαίνουν, μόλις αντιλαμβάνονται ότι απέχουν πολύ από το να έρθει η σειρά τους. Κάποιο τα βάζουν (τι πρωτότυπο) με τις υπαλλήλους πίσω από τα γκισέ, οι οποίες έχουν κλειδώσει την πόρτα(σωστά) για να μην μπαινοβγάινουν διάφοροι για "μια σύντομη ερώτηση παρακαλώ". 

09:10πμ: Εμφανίζεται ένας μικρο-πωλητής με χαρτομάντηλα. 3 πακέτα - 1 Ευρώ. Πάει σε έναν πάτερ. Τον αγνοεί επιδεικτικά. Ένας άλλος τον ρωτάει :"Πόσα έχεις μέσα? Μου τα δίνεις για 5Ευρώ όλα;", "Έγινε", απαντάει και το deal κλεινει!!

09:30πμ: Μία υπάλληλος από άλλο γραφείο εμφανίζεται και παίρνει μαζί της καμιά 10αριά από τους αναμένοντες για μία συγκεκριμένη διαδικασία. "Όπα, πάνε 10 νουμεράκια μάνι - μάνι", αναθάρρησα.

09:50πμ: Όσοι πρόλαβαν να πάρουν αριθμό προτεραιτότητας πρόλαβαν. Αύριο πάλι!!! Η συσκευή εξαφανίζεται με διακριτικό τρόπο...

09:55πμ: "Ντιν... 58", επιτέλους ήρθε η σειρά μου... πάω με χαρά στο γκισέ, για να εξυπηρετηθώ. Η υπάλληλος μου δίνει 3-4 έντυπα να συμπληρώσω και μου εξηγεί τη διαδικασία. Συνειδητοποιώ ότι δεν θα πάρω το βιβλιάριο σήμερα. Πρέπει να τα πάω σε μία άλλη υπηρεσία και μετά να φέρω πάλι τα συμπληρωμένα, σφραγισμένα , υπογεγραμμένα έντυπα ( άλλη μέρα φυσικά ). Σαστίζω, "πλάκα θα μου κάνουν..", σκέφτομαι. Ώσπου να το καταλάβω, έρχεται ο επόμενος πολίτης και το πρώτο επεισόδιο του παραμυθιού κάπου εδώ τελειώνει!!

10:05μμ: Φτάνω στο αμάξι και ξεκινάω για την εργασία μου προβληματισμένος... παρόλα αυτά όχι εκνευρισμένος (βοήθησε τελικά η απουσία καφέ).

2 1/2 ώρες αναμονή για να πάρω 3 έντυπα σε 2'. Η παραγωγικότητα στο μεγαλείο της!!!

Καλό μας κουράγιο!





Friday, March 11, 2011

Η Ψηφιακή Σύγκλιση και τα έργα που αναμένονται

Την Πέμπτη , 10 Μαρτίου, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοϊδη μαζί με τον ειδικό γραμματέα Ψηφιακής Σύγκλισης Αντώνη Μαρκόπουλου, σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν αναφέρθηκαν στα έργα που πρόκεται και πρέπει να προκυρηχθούν το 2011 και τις αρχές του 2012.
 
Ο πίνακας που ακολουθεί περιλαμβάνει όλα τα έργα που αναμένονται να "πέσουν" στην αγορά , με ενδεικτικούς προϋπολογισμούς και χρονοδιάγραμμα. Η παρουσίαση που έκανε ο υπουργός ειναι διαθέσιμη σε μορφή PowerPoint εδώ ενώ η πλήρης συνέντευξή του εδώ
 
Α. Υποδομές

Α1. Δίκτυα Οπτικών Ινών – Ευρυζωνικότητα παντού
1
Ενεργοποίηση - Εκμετάλλευση MAN σε 72 αστικά κέντρα της περιφέρειας
Αξιοποίηση επενδύσεων  – υποδομών από Γ’ΚΠΣ για:
(Α) όφελος δημοσίου: 4.000 κτίρια πρόσβαση σε >100 Mbps, εξοικονόμηση 77εκ ετησίως
(Β) επέκταση-χρήση στον ιδιωτικό τομέα (FttH).

Έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση, ετοιμάζεται φάκελος κοινοποίησης προς ΕΕ, πιθανή ημερομηνία προκήρυξης Σεπτ. 2011.
Συμβασιοποίηση (A): Q1 2012,
Ολοκλήρωση (A):  Q2 2012
(A): 5εκ
(B): 100εκ
Σύμβαση παραχώρησης χρήσης, Ανάδειξη Διαχειριστή
(-ών)
2
Ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές και δυσπρόσιτες περιοχές 
Αφορά πληθ.
~850.000 κατ.
Μέχρι το 2013 κάλυψη όλου του πληθυσμού με ευρυζωνική πρόσβαση (τουλάχιστον 8Mbps)
Μείωση του ψηφιακού χάσματος – σύγκλιση με ΕΕ 2020
Oλοκληρώθηκε το 1ο στάδιο διαβούλευσης για καθορισμό «λευκών» περιοχών - ετοιμάζεται φάκελος κοινοποίησης προς ΕΕ - πιθανή ημερομηνία προκήρυξης Σεπτ. 2011.
Συμβασιοποίηση Q1 2012,
Ολοκλήρωση Q1 2014.

>120 εκ €
Ανάδειξη διαχειριστή
 (-ών) – Συντήρηση , Βιωσιμότητα 7 χρόνια
Α2.Σύγχρονες Υπολογιστικές Υποδομές Δημοσίου
1
Data Centers / Cloud Computing
Σταδιακή αλλά και αποφασιστική στροφή από τους διάσπαρτους servers σε 4 - 5 σύγχρονα υπολογιστικά κέντρα
Προώθηση υπηρεσιών (web/SaaS εφαρμογών λογισμικού) έναντι υλικού
Α)ΚτΠ ΑΕ: ενταγμένο,
ΕΔΕΤ ΑΕ: υπό ένταξη
Β) Θα εντάξουμε τουλάχιστον άλλα 2 (ΓΓΠΣ, disaster data center)
 Α) Προκήρυξη Q2 2011 Συμβασιοποιήση Q2 2012
Λειτουργία
Q2 2013
Συνολικά
 Α & Β:
50 – 60 εκ.
Δημόσια Έργα ΕΠ ΨΣ  Σύμβαση με ανάδοχο (-ους)

Β. Μεγάλα Έργα Δημοσίου







ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ
Ανάπτυξη του δικτύου διασύνδεσης όλων των δημόσιων κτιρίων (31.500 με περίπου 800.000 χρήστες)

150 εκ. € (ΨΣ)


Ηλεκτρονικές Προμήθειες Δημοσίου ΕΣΗΔΠ
Πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Προμηθειών με όλα τα απαραίτητα στάδια (e-tender, e-auction, e-invocing, e-payments, contract management, κ.α)
Συμβασιοποίηση Q1 2011 – ολοκλήρωση Q1 2012
Υλοποιείται από ΓΓΕ
8εκ


Περιορισμός Φοροδιαφυγής - Δημοσιονομικός Έλεγχος και Φορολογία
Επέκταση Συστήματος ΓΛΚ, Επέκταση Taxis, Αρχή Πληρωμής, ΕΛΕΝΞΙΣ, κ.α.
Έχουν ενταχθεί. Υλοποιούνται από ΓΓΠΣ
50εκ


Ψηφιακό Σχολείο
Χρηματοδότηση Ψηφιακού Εξοπλισμού (διαδραστικοί πίνακες, laptop, servers)
Προκήρυξη Q2 2011 από Υπ. Παιδείας
>65εκ


Κτηματολόγιο, ΟΚΧΕ
Δασικοί Χάρτες, Οδηγία Inspire, Επέκταση Κτηματογράφησης
Ένταξη έργων (εκτός κτηματογράφησης) Q1 2011 – Ένταξη κτηματογράφησης Q2 2011 – Προκηρύξεις μέχρι Q3 2011 από ΥΠΕΚΑ
>120εκ


Μεταφορές
Ηλεκτρονικό Εισιτήριο Αστικών Συγκοινωνιών, Σύστημα Τηλεματικής ΟΑΣΑ
Ήδη προκηρύχθηκε το έργο της τηλεματικής και είναι σε διαβούλευση το έργο του Ηλ. Εισιτηρίου – Συμβασιοποίηση Q1 2012
65εκ με 12εκ από ΨΣ (Τηλεματική)
150εκ με 25εκ από ΨΣ (Ηλ. Εισιτήριο)
ΣΔΙΤ (Συμπεριλαμβάνει πληρωμές διαθεσιμότητας για 10 χρόνια)

Προστασία του Πολίτη
Ηλ. Υπηρεσίες Σωμάτων Ασφαλείας, Ηλεκτρονικό Έγκλημα, Ηλ. Δακτυλοσκοπικό Σύστημα, κ.α
Έχουν ενταχθεί ήδη. Προκηρύξεις Q1 2011 από ΚτΠ ΑΕ (προγραμματική με Υπ. ΠροΠο)
65εκ
Δημόσιο Έργα

Δικαιοσύνη
Ηλεκτρονικό Ποινικό Μητρώο, Ηλ. Υποβολή Δικογράφου, Ηλ. Διαχείριση Σωφρωνιστικών Καταστημάτων
Έχουν ενταχθεί ήδη. Προκηρύξεις Q2 2011
26εκ
Δημόσια Έργα







Γ. Δράσεις προς τις Επιχειρήσεις και τους πολίτες

Ενίσχυση Ανάπτυξης Τεχνολογικής Καινοτομίας (υπηρεσιών και προϊόντων) – ICT for Growth
Αφορά όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων στο χώρο των ΤΠΕ
Ολοκλήρωση Σχεδιασμού Δράσης Q1 2011 - Προκήρυξη Q2 2011
120εκ
Επενδυτικά Σχέδια από 100χιλ μέχρι 5εκ. Χρηματοδότηση κυρίως της μισθοδοσίας προσωπικού για έρευνα και ανάπτυξη – Σύνδεση ποιοτικών αποτελεσμάτων (θέσεις εργασίας, ενίσχυση εξαγωγών) με τη χρηματοδότηση

Ενίσχυση  Τεχνολογικού Εκσυγχρονισμού και Ψηφιακής Μετάπτωσης κλάδων της Ελληνικής Οικονομίας  - ICT for Markets
Αφορά όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους για ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών στη διαδικασία παραγωγής (ενδεικτικά αναφέρουμε δράσεις όπως «Βιομηχανία του Μέλλοντος», «Έξυπνη Γεωργία, «e-Culture», e-inclusion, Εξοικονόμηση Ενέργειας κ.α
Ολοκλήρωση Σχεδιασμού Δράσης Q2 2011 - Προκήρυξη Q3 2011
140εκ
Επενδυτικά Σχέδια από 100χιλ μέχρι 5εκ. Χρηματοδότηση για προμήθεια και ενσωμάτωση τεχνολογίας

Ενίσχυση Χρήσης Κινητών Υπηρεσιών
Αγορά Κινητών Υπηρεσιών (Mobile Apps) από επιχειρήσεις
Ολοκλήρωση Σχεδιασμού Δράσης Q2 2011 - Προκήρυξη Q3 2011
Έως 15εκ
Τεχνολογικό Κουπόνι (π.χ 2.000ευρώ)

Ενίσχυση Χρήσης Επιχειρησιακών Εφαρμογών
Αγορά ηλεκτρονικών Υπηρεσιών συμβατές με φορολογικές απαιτήσεις
Ολοκλήρωση Σχεδιασμού Δράσης Q2 2011 - Προκήρυξη Q3 2011
Έως 25εκ
Τεχνολογικό Κουπόνι (ενδεικτικά 2.000 ευρώ)

Δ. Ενίσχυση Νεανικής & Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας

Seed Funds
Δημιουργία 3-4 Funds με managers ιδιώτες για επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις (ιδέες) με τη μορφή Equity. Αφορά κυρίως νέους με καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικά σχέδια
Προκήρυξη Q1 2011 για την επιλογή των Fund Managers – Συμβασιοποίηση Q3 2011
10-15εκ Jeremie - >10εκ ιδιωτικά κεφάλαια
Venture Capital - 3-4 Seed Funds με διαθέσιμο κεφάλαιο 3-5εκ το καθενα για επενδύσεις από 0-300.000 ευρώ

ICT Venture Capital
Δημιουργία ενός (1)  Fund με managers ιδιώτες για επενδύσεις σε επιχειρήσεις  Τεχνολογίας με τη μορφή Equity. Αφορά κυρίως το χώρο των Τεχνολογιών Πληρφορικής και Επικοινωνιών
Προκήρυξη Q1 2011 για την επιλογή των Fund Managers – Συμβασιοποίηση Q3 2011
15εκ Jeremie – 15εκ ιδιωτικά κεφάλαια
Venture Capital – 1 early stage ICT Fund με διαθέσιμο κεφάλαιο 30εκ – Επενδύσεις από 300χιλ μέχρι 2,5εκ ανά σχέδιο και ανά χρόνο

Co-Investment
Αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με θέματα Πληροφορικής και Επικοινωνιών – Κυρίως νέους με καινοτόμες ιδέες
Προκήρυξη Q3 2011 για την δημιουργία του Δικτύου – Συμβασιοποίηση Q3 2011
20εκ από Jeremie – 20εκ από ιδιώτες
Venture Capital Δημιουργία ενός δικτύου από Business Angels, Private Equities, Private Investors, Venture Capitals μετά από προεπιλογή που θα κάνει το EIF – Συνεπένδυση Jeremie και ιδιωτών (μέσα από αυτό το δίκτυο) σε deal by deal περίπτωση

Δάνεια για Ανάπτυξη Υπηρεσιών και Τεχνολογίας
Αφορά όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους – 5% όμως αφορά μόνο νέους που έχουν ανάγκη μικρο δάνεια (μέχρι 40.000) χωρίς να απαιτούνται εξασφαλίσεις (collaterals)
Προκήρυξη τρέχει ήδη για επιλογή Ελληνικών Τραπεζών– Συμβασιοποίηση Q3 2011
90εκ Jeremie - 90εκ Τράπεζες (δάνεια από 25.000 μέχρι 500.000)
Δάνεια