Friday, September 23, 2011

Η "ηλεκτρονική" συνταγογράφηση στην Ελλάδα

Πρόσφατα χρειάστηκε να επισκεφτεί ένα συγγενικό μου πρόσωπο έναν γιατρό, συμβεβλημένο με τον ΟΠΑΔ. Μετά την εξετάση και το πόρισμα ήρθε η ώρα της συνταγής και ως εκ του θαύματος, και με καμάρι μας λέει:"Δε χρειάζεται το βιβλιάριό σας, θα σας γράψω τη συνταγή ηλεκτρονικά". "Επιτέλους, λέω από μέσα μου. Μπορέσαμε και κάναμε ένα μεγάλο έργο ως χώρα με μερικές χιλιάδες ευρώ! ". Καθήσα, λοιπόν και περίμενα να εκτυπωθεί η συνταγή. Μετά από 10' αναμονής, ο γιατρός μας πληροφορεί ότι δε μπορεί να συνδεθεί στο σύστημα και για να μην περιμένουμε θα την καταχωρήσει κάποια άλλη στιγμή και θα μας πάρει τηλέφωνο να περάσουμε να την πάρουμε. Πρόσθεσε δε ότι μία στις δύο συνταγές δεν μπορεί να τις γράψει την ώρα που χρειάζεται ή κάνει περισσότερο χρόνο από την ίδια την εξέταση του ασθενούς. Για πολλά φάρμακα μπορεί να κάνει και μισή ώρα, ρίχνοντας τις ευθύνες στο.... "σύστημα". 

Άρχισε ήδη σιγά σιγά να μου φεύγει ο αρχικός ενθουσιασμός για το "μεγάλο έργο" της Υγείας. Μετά από δύο ημέρες μας καλεί πράγματι ο γιατρός και πηγαίνουμε να πάρουμε τη συνταγή, την οποία και προσκομίζουμε στο φαρμακείο χωρίς να χρειαστεί πλέον η παραδοσιακή θεώρηση από τον ΟΠΑΔ. "Πάλι καλά", αναθαρρώ. "Τουλάχιστο γλιτώσαμε την επιπλέον αναμονή στην ουρά του ΟΠΑΔ!". 

Το άλλο πρωί μας τηλεφωνεί ο φαρμακοποιός λέγοντάς μας ότι η συνταγή είναι ελλιπής(!!!). Πως είναι δυνατόν συνταγή που έχει καταχωρηθεί ηλεκτρονικά να είναι ελλιπής, αναρωτήθηκα.Το γεγονός ότι είμαι άνθρωπος της πληροφορικής και έχοντας συμμετάσχει σε ανάλογου μεγέθους έργα, με κάνει να σκέφτομαι ελαφρώς διαφορετικά κάποια θέματα που σχετίζονται με συστήματα λογισμικού, αλλά, πριν προλάβω να ρωτήσω τι είναι αυτό που καθιστά τη συνταγή ελλιπής, συμπληρώνει ο φαρμακοποιός ότι λείπει η σφραγίδα του γιατρού στην οποία αναγράφεται ότι είναι συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ!!! Άφωνος... ο γραφόντας. Δε ξέρω τι να πρωτοσχολιάσω. Χωρίς να έχω πολλή όρεξη για κουβέντα, ξαναπηγαίνω στο φαρμακείο, παίρνω πάλι τη συνταγή και την μεταφέρω στο γιατρό για να μου βάλει την περίφημη σφραγίδα. Την επόμενη μέρα... μαντέψτε... ξανα στο φαρμακείο... με τη "σωστή" πλέον συνταγή εφόσον υπάρχει η "σφραγίδα που πιστοποιεί ότι γιατρός δεν είναι κομπογιανίτης!!!". Κάπου εδώ μπόρεσα να πάρω τα φάρμακα και ευτυχώς τελειώνει η ιστορία με τη συνταγή. Χρειάστηκαν τρείς επισκέψεις στο γιατρό και τρείς στο φαρμακείο (σύνολο 6) για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή ενώ πριν την "ηλεκτρονική" συνταγογράφηση χρειαζόμασταν συνολικά τρείς επισκέψεις ( μία στο γιατρό, μία στον ΟΠΑΔ και μία στο φαρμακείο ). Ντράπηκα για την ιδιότητά μου. Δεν είναι δυνατόν ένα σύστημα να καθιστά μία διαδικασία που εμπλέκει τους πολίτες πιο δύσκολη, πιο χρονοβόρα, πιο περίπλοκη από ότι ήταν πριν την εφαρμογή του συστήματος! 

Για να μην τα πολυλογώ η όλη ιστορία μου γέννησε μερικά ερωτήματα 
  • Για ποιο λόγο ο Σύλλογος των Φαρμακοποιών χρειάζεται να βλέπει τη σφραγίδα πάνω στο εκτυπωμένο χαρτί της συνταγής; ΜΟΝΟ οι συμβελημένοι ιατροί έχουν δικαιώμα να καταχωρούν συνταγές. Αλλά ακόμα κι αν χρειάζεται να γίνει κάποιος έλεγχος υπάρχει το ΑΜΚΑ του γιατρού επάνω στη συνταγή που τον ταυτοποιεί μοναδικά. Σφραγίδα μπορώ να βγάλω κι εγώ, πρόσβαση στο σύστημα όμως δε γίνεται να αποκτήσω!!!
  • Για ποιο λόγο, χρειάζεται να περάσει τη συνταγή τόσο ο γιατρός όσο και ο φαρμακοποιός και ο πολίτης να κάνει τον courrier πηγαινοφέρνοντας ένα κομμάτι χαρτί; Είναι δύσκολο να δηλώσει ο ασθενής στο γιατρό του, το φαρμακείο της επιλογής του, έτσι ώστε ο φαρμακοποιός να δεί αυτόματα τη συνταγή στο κατάστημά του και το μόνο που να απομένει να είναι η παράδοση των φαρμάκων;
  • Για ποιο λόγο η καταχώρηση δύο φαρμάκων απαιτεί 15' - 30', παραπάνω δηλαδή από την εξέταση και ο πολίτης χρειάζεται να πάει και δεύτερη φορά στο γιατρό; ( εδώ ξέρω και την απάντηση : ένα σύστημα των 15.000€ - 20.000€ προφανώς δεν μπορεί να υποστηρίξει τους χιλιάδες χρήστες ( ιατρούς, φαρμακοποιούς ) σε όλη την Ελλάδα ) 
Κρίμα... είναι πολύ κρίμα ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο από τη χώρα. Καλές είναι οι περικοπές δαπανών αλλά μάλλον από λάθος μεριά βρήκαμε να κόψουμε.

2 comments:

Εύη Τσαλίκη said...

Δυστυχως το συστημα περναει ακομη πολλες παιδικες ασθενειες. Αυτα διαπιστωσες εσυ,να σου πω και αλλα τοσα...πχ ενας ασθενης μπορει να παει σε 5 γιατρους την ιδια μερα και να παρει 5 συνταγες με το ίδιο φάρμακο, να γραψει οτι συμμετοχη θελει ο γιατρος και χωρις να την δέχεται το ταμειο το συστημα δεν την κοβει. Ασφαλεια του συστηματος για προσωπικα δεδομενα...Τωρα ετοιμαζεται νεο συστημα απο Γερμανούς φτιαγμενο 25 millions, λες και εδω δεν προλαβαινουμε απο πολυ δουλεια ουτε εταιριες αξιολογες εχουμε...Γενικα η ηλεκτρονικη συνταγογραφηση οταν τελειοποιηθει θα ναι φοβερη εξυπηρετηση για ολους, εγω την αγαπησα...

Papapetrou P.Patroklos said...

Συμφωνώ απόλυτα με την αξία που θα δώσει μία ολοκληρωμένη ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Είναι ίσως το σημαντικότερο έργο που θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα ίσως ακόμα μεγαλύτερο και από το TAXIS. Οι ενστάσεις μου προφανώς αφορούν στη γενικότερη Ελληνική φιλοσοφία. Ας κάνουμε κάτι πρόχειρο/προσωρινό για να δείξουμε έργο και μετά βλέπουμε... :-(

Post a Comment