Saturday, April 9, 2011

Ένα ... click ... πριν την ολοκλήρωση

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, των εκατοντάδων έργων πληροφορικής που παραδόθηκαν και δε λειτούργησαν ποτέ, υπάρχουν κάποιες λαμπρές εξαιρέσεις που σου αφήνουν μία πικρία αλλά και μία ελπίδα για το μέλλον. Ελπίδα ότι ίσως να δούμε περισσότερα τέτοια επιτυχημένα έργα και πικρία για το γεγονός ότι ενώ μπορούμε ως κοινωνία να πετύχουμε πολλά προσπαθούμε να εκμαιεύσουμε το μέγιστο προσωπικό όφελος εις βάρος των πολλών. Η αρχαία Αθήνα έλαμπε επί πολλές δεκαετίες επειδή οι πολίτες της είχαν καταλάβει ότι αν το σύνολο δεν ευημερεί, μακροπρόθεσμα ούτε ο ίδιοι θα ευημερούσαν. Η σύγχρονη Ελλάδα ακόμα να το συνειδητοποιήσει... 

Ένα έργο, λοιπόν (για να είμαι ακριβής, μία σειρά από έργα), που δεν είναι υπερβολή να το χαρακτηρίσω ισάξιο του TAXIS, είναι η πλήρης, και τονίζω τον όρο πλήρης, μηχανογράφηση του υποθηκοφυλακείου Θεσσαλονίκης και η παροχή υψηλού επιπέδου ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα αποδεκτών. Από το 2004 μέχρι τα τέλη του 2010 έλαβαν χώρα στον παραπάνω φορέα μία σειρά από καινοτόμες προσπάθειες και οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση που μπορεί να φαντάζει ξένη στην ελληνική πραγματικότητα. Από τους αμέτρητους φακέλους στις υπερβολικά γεμάτες ντουλάπες, τις ατελείωτες ώρες αναμονής στα γκισέ και τους χώρους αναζήτησης πράξεων, και τους απαράδεκτους χρόνης απόκρισης στις εκδόσεις πιστοποιητικών και εγγραφών φτάσαμε στην ολοκληρωμένη μηχανογράφηση όπου ο καθε ενδιαφερόμενος εξυπηρετείται σε ελάχιστα λεπτά, στην πλήρη ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του υποθηκοφυλακείου από τη δεκαετία του '30 μέχρι σήμερα και στην online αναζήτηση πράξεων (μεταγραφές, υποθήκες, κατασχέσεις και αγωγές) από εξουσιοδοτημένους χρήστες (δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, εφορίες κτλ. )

Κι όμως ένα τέτοιο έργο δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμο και ευρέως διαθέσιμο. Η αιτία; Δεν βρίσκονται τα κονδύλια για να καλύψουν την ετήσια δαπάνη για μία αξιοπρεπή τηλεπικοινωνιακή γραμμή που θα είναι ικανή να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες δυνητικούς επισκέπτες της μηχανής αναζήτησης του υποθηκοφυλακείου Θεσσαλονίκης. Έτσι ένα τόσο σημαντικό έργο περιορίζεται και βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας επιτρέποντας, δυστυχώς, την πρόσβαση σε περιορισμένο αριθμό χρηστών (μερικές δεκάδες) μέχρι να δοθεί λύσει στο πρόβλημα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Για το ΣΥΖΕΥΞΙΣ; Ούτε λόγος να γίνεται; Η αίτηση του φορέα σίγουρα βρίσκεται σε κάποιο συρτάρι εδώ και 1 1/2 χρόνο. 

Ένα click απομένει για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου πληροφορικής ώστε χιλιάδες πολίτες με ένα click να απολαμβάνουν αξιόπιστες και ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. 
Τι περιμένουμε;

2 comments:

kprokopi said...

Και ένα άλλο σημαντικό (λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας): Οι
ΔΟΥ δεν μπορούν να εντοπίσουν άμεσα την περιουσία στην Θεσσαλονίκη φορολογούμενων που χρωστάνε
εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο ενώ υπάρχει εγκατεστημένη η τεχνολογία και η δυνατότητα! Ο εντοπισμός μέσω του διαδικτύου και οι περαιτέρω ενέργειες σε καμιά δεκαριά μεγαλο-οφειλετες του δημοσίου θα μπορούσε να "χρηματοδοτήσει" το κόστος της τηλεπ. σύνδεσης για χρόνια! Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη
αποφασιστικότητας στη λήψη αποφάσεων, αποτελεσματικότητας και συντονισμού. Είναι ζήτημα νοοτροπίας και πολλές φορές, δυστυχώς, έλλειψης κοινής λογικής!

Νεκτάριος Μουμουτζής said...

Μιλώντας για υποθηκοφυλακεία, αλήθεια έχετε ακούσει τι γίνεται εδώ και κάποια χρόνια στο Ρέθυμνο; Μην περιμένετε να το μάθετε από τα ΜΜΕ.
Αν έχετε χρόνο για διάβασμα ρίξετε μια ματιά εδώ http://www.goodnet.gr/forum/viewtopic.php?f=33&t=2350

Αν πάλι μπερδευτείτε με όλα αυτά και δεν μπορείτε να βγάλετε συμπέρασμα τι(ς) φταίει σε αυτή τη χώρα, ρίξετε μια ματιά στο http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_20/09/2009_330053

Post a Comment