Wednesday, February 9, 2011

Και το όνομα αυτού... Jenkins

Ή (δια)μάχη μεταξύ του δημιουργού του Hudson με την Oracle ( από τότε που εξαγόρασε τη sun ) θεωρώ ότι ήταν από τις πιο "βάρβαρες" που έχω παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια. Άρθρα, blogs, posts ένθεν και κείθεν για αποδείξει ο ένας στον άλλον τι? Ότι μπορεί να συνεχίσει καλύτερα τον εξαιρετικό ( κατά την ταπεινή μου άποψη ) Hudson CI Server? Μάλλον κάτι παραπάνω από αυτό. Προφανώς η Oracle θέλει να ελέγχει ένα από τα πιο trendy συστήματα αυτή τη στιγμή παγκοσμίως στην αγορά και να το εκμετελλευτεί αρχικά με commercial support ( όπως πολύ καλά ξέρει να κάνει ) και αργότερα γιατί όχι ακόμα και το ίδιο το προϊόν. Από την άλλη ο μπαμπάς του Hudson ( Kohsuke Kawaguchi ) σε καμία περίπτωση δεν ήταν διατεθιμένος να δωρίσει το "παιδί" του που με τόσο κόπο αλλά και επιτυχία μεγάλωσε τα τελευταία 5 χρόνια με τους όρους της Oracle.

Μετά από αρκετούς μήνες επικών μαχών που καταλήξαμε τελικά;

Στη σολομώντεια λύση που θέλει να σπάει ο μέχρι πρότινος Hudson CI Server σε Jenkins ( με τη λογική που υπήρχε) και Hudson (ως Oracle product ).
Φυσικά αυτό δεν είναι το τέλος του "πολέμου" αλλά μάλλον η αρχή του με τα δύο στρατόπεδα να συνεχίζουν την ανταλλαγή ευγενικών και μη απόψεων σε διάφορα blogs.Στο κόλπο πλέον έχει μπει και η Sonatype, η εταιρία που έχει δημιουργήσει το καλύτερο ( πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη ) artifact repository, το Nexus, και θα αναλάβει να πάει το Hudson ( όπως ισχυρίζεται ) ένα βήμα μπροστά (;;!! ). Ας ελπίσουμε ότι η Oracle και η Sonatype θα τηρήσουν τις δεσμέυσεις τους για opensource προϊόν. οι οποίες περιείχαν και λίγη χολή για τον Hudson και φυσικά δεν έμειναν αναπάντητες

Από την άλλη η πρώτη έκδοση του Jenkins είναι πλέον γεγονός μαζί με ένα migration έγγραφο από Hudson σε Jenkins ώστε να εξασφαλίσει ο Koshuke τη συνέχιση όσων περισσότερων εγκαταστάσεων ( είμαστε κι εμείς μία από αυτές )

Προσωπικά αναμένω με μεγάλη περιέργεια την εξέλιξη της όλης αυτής κατάτασης ελπίζοντας ότι μόνο καλό θα φέρει στο απαραίτητο εργαλείο που λέγεται CI Server.

0 comments:

Post a Comment